18 Ekim 2023

DÜNYA MENOPOZ GÜNÜ

       Menopoz Nedir?

       Menopoz, kelime anlamı olarak aylık adet kanamalarının doğal yolla bitmesi demektir. Bu süre içinde yumurtalıklar, iki kadınlık hormonu olan östrojen ve progesteron salınmasını yavaşlatır ve bir süre sonra da üretimini durdurur. Bir sene boyunca adet görülmemesi durumu menopoz olarak tanımlanmaktadır. Menopoz bir hastalık değil, doğal bir geçiş sürecidir. 

Menopozun Doğal Süreci Nasıldır?

       Menopoza giriş birdenbire olmaz, yıllarca yavaş yavaş devam ederek, uzun bir sürecin sonunda ortaya çıkar. 40’lı yaşlardan itibaren kadınlarda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı olarak adet düzensizlikleri, zaman zaman ateş basması ve terleme şeklinde belirtiler verir. Bu dönem premenopoz olarak adlandırılır. Zamanla şikâyetler iyice artmaya başlar ve sonunda adet tamamen kesilir. Adetin kesilmesi yaşlanmanın doğal bir parçasıdır ve doğurganlığın sona ermesi anlamına gelir.

Menopoza Girme Yaşı Kaçtır?

       Dünyada ortalama doğal menopoz yaşı 52 iken, Türkiye’de bu yaş 45-47’ye kadar düşmektedir. Türkiye’de kadınlar için doğuşta beklenen yaşam süresi Türkiye İstatistik Kurumu 2015 verilerine göre 80,7 yıldır. Yani kadınlar, yaşamlarının büyük bölümünü menopoz sonrası dönemde geçirmekte ve bu dönemde karşılaşılacak sorunların önemi Artmaktadır.

Menopozla İlişkili Uzun Dönem Sağlık Riskleri Nelerdir?

       Postmenopozal (menopoz sonrası) kadınlarda östrojenin koruyucu etkisinin azalmasına bağlı olarak kemik kaybı ve osteoporoz riski artar, kan kolesterol düzeylerinde değişiklikler meydana gelir, kalp ve damar hastalıkları riski artar. Ayrıca menopoz dönemi, meme ve jinekolojik kanserlerin daha sık görüldüğü bir dönemdir.

Sağlıklı Bir Menopoz Dönemi Geçirmek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Her gün veya en azından haftada birkaç gün en az 30 dakika orta düzeyde bedensel etkinlik yapılmalıdır.
  • Sigara içilmemelidir.
  • Aşırı proteinden, salamura besinlerden, alkolden, kafeinden, çok acılı yiyeceklerden, un, tuz ve şekerden uzak durulmalıdır.
  • Meyve ve sebzeden zengin beslenilmelidir.
  • Kalsiyumdan (süt, yoğurt, peynir vb.) zengin beslenilmelidir.
  • Yeterli ve dengeli uyku uyunmalı, uykusuz kalınmamalıdır.
  • Vajinal kanama olması durumunda en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.
  • Artmış hastalık risklerinden dolayı düzenli sağlık kontrolleri yapılmalı; mamografi, rahim ağzından sürüntü (pap smear) ve jinekolojik ultrasonografi gibi tarama testleri düzenli olarak yaptırılmalıdır.
  • Gerektiğinde psikolojik destek almaktan kaçınılmamalıdır.