02 Ocak 2023

VEREM HASTALIĞI

verem2.jpg

     Mycobacterium tuberculosis isimli bakterinin solunum yollarından vücuda girmesi ile özellikle akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan Tüberküloz, halk arasında Verem Hastalığı olarak da bilinen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Aktif akciğer veremi bulunan hastalar tüberküloz mikrobunun kaynağı olarak görülür ve mikrop hasta kişilerin solunum yolundan nefes verme, öksürme ya da hapşırma yoluyla ortama yayılır. 
Tüberküloz (Verem) belirtileri nelerdir?


15 günden uzun süren öksürük şikayeti,
Yüksek ateş, gece terlemesi, 
Şiddetli göğüs ağrısı, 
İştahsızlık, hızlı kilo kaybı,
Halsizlik, yorgunluk, 
İlerleyen dönemlerde kanlı balgam görülmesi.

Tüberküloz tanısı nasıl konur?

     Hastanın şikayetleri ile birlikte tüberküloza işaret eden akciğer grafisi, verem hastalığını akla getirir; ancak kesin tanı için balgam kültürü alınmalıdır. 

Tüberküloz tedavi yöntemleri nelerdir?

     En etkili tedavi uygulamasını sunan dört farklı ilaç çeşidi bulunur. Bu ilaç uygulamaları ile hastaların neredeyse tamamı son derece başarılı bir şekilde tedavi edilir.  İlaç tedavisi için belirlenen süre en az altı ay olmakla birlikte hastalığın şiddetine, toplumda görülme sıklığına, kişinin yaşına ve diğer hastalık öykülerine göre tedavi süresi değişiklik gösterebilir.
     Dünya Sağlık Örgütü tarafından Tüberküloz (verem) hastalarının tedavisinde Doğrudan Gözetimli tedavi yönteminin uygulanması önerilmektedir. 

Doğrudan Gözetimli Tedavi Nedir ve Neden Gereklidir?

     DGT uygulamasının temel nedeni, hastaların genellikle tedaviye uyumsuz olmalarıdır. Verem hastalarının tedavileri uzun bir zaman almaktadır. Tedavi sürecinin uzun olması ve tedaviye başladıktan sonra hastaların bir-iki hafta içerisinde iyileşme belirtileri göstermeleri nedeniyle hastalar tedavilerini yarım bırakabilmektedirler. DGT uygulamasında verem hastası DGT gözetmeni eşliğinde günlük ilaçlarını içmektedir. Bu da tedavinin başarıya ulaşmasını sağlamaktadır.